logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

Cyklisté podpořili nemocné děti

Publikováno 3.6.2024

Účastníci akce „Na kole dětem“, která podporuje onkologicky nemocné děti, zavítali v pondělí 3. června  již poněkolikáté do Hranic. V rámci tohoto projektu s mottem: „My, kdo máme štěstí, že jsme zdraví, musíme pomáhat těm, kdo ho mají méně“ vyrazil peloton cyklistů již po patnácté  napříč Českou republikou. V čele pelotonu jede na  svém historickém vysokém kole iniciátor a  duše celé akce Josef Zimovčák.  

Projekt Na kole dětem se svojí činností především zaměřuje na sportovní aktivity a zajištění rekondičních pobytů, které usnadňují dětem a jejich rodičům překonávat traumata způsobená těžkou nemocí. Projekt podporují známé osobnosti, v pelotonu Hranice v minulých ročnících navštívily i takové osobnosti jako profesoři Pavel Pafko a Jan Pirk.

Tato akce je úctyhodná nejen svým zaměřením, ale i sportovním výkonem. Cyklisté letos během prologu a deseti etap, z nichž nejdelší měří 133 kilometrů urazí celkem 1180 kilometrů, mnohdy velmi kopcovitým terénem..

 A obzvláště obdivuhodný výkon je ujet to na vysokém kole pana Zimovčáka. Ono je umění, vůbec se na tom kole rozjet a nespadnout hned na startu, natož urazit takovou vzdálenost. Ale pan Zimovčák má na svém kontě daleko náročnější výkony. Za těch zhruba 30 let, co na svém kostitřasu jezdí, projel trasy Tour de France, Gira i Vuelty, přejel USA od západu na východ a je držitelem světového rekordu na 24 hodin (522,504 km).

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies