logo mesta

Město Hranice

Oficiální webové stránky

2018 - V Hranicích proběhla konference a výstava Smart City

Publikováno 28.6.2018

Konference a výstavu Smart City – chytrá řešení pro města se uskutečnila na zámku v Hranicích v pátek 22. června. V pátek a také v sobotu na ni navazovala výstava projektů Smart City.

Tématy konference byly chytrá energetika a správa budov, dále Chytrá mobilita a dopravní infrastruktura, Chytrá řešení pro životní prostředí a odpadové hospodářství a Informační a komunikační technologie, chytrá veřejná správa a ekonomika. Výstava firem ke Smart City, která byla umístěna ve dvoraně zámku v pátek a v sobotu návštěvníkům představila nejnovější trendy a řešení, jak uvést koncept Smart City do praxe.

Mezi konkrétně řešenými náměty byla například „Zdravá škola“, která se zaměřuje na kvalitu vnitřního prostředí, – tepelnou pohodu (individuální regulace teploty v místnosti), kvalitu vzduchu (koncentrace CO2 v místnosti, světelnou pohodu (správné a úsporné vnitřní osvětlení) a eliminaci hluku.

Dalším konkrétním případem byl interaktivní zastávkový panel, který nabízí dynamické informace o nejbližších odjezdech ze zastávky, zobrazení jízdních řádů a dalších aktuálních informací o dopravě; zatímco si jeden cestující listuje v jízdních řádech, ostatní mohou dále sledovat aktuální informace o odjezdech. Má možnost i hlasových funkcí, může poskytovat informace o MHD pro nevidomé: hlasitě předčítá informace o odjezdech spojů, hlasité čtení mimořádných upozornění odesílaných z dispečinku.

Zajímavé je i Hlášení rozhlasu, které nabízí šest komunikačních kanálů v jednom nástroji. Zprávy Hlášení rozhlasu občanům přicházejí prostřednictvím e-mailů, SMS, mobilní aplikace nebo sociálních sítí, podle jejich výběru. Občané tak mají aktuální informace z obce, i když jsou mimo domov, například pozvánky na akce. K uloženým informacím se mohou stále vracet, dle své potřeby.

Konference a výstava se konala v rámci projektu „Koncepční rozvoj města Hranice - Smart City“ podpořeného z prostředků Operačního programu Zaměstnanost (Evropská unie, Evropský sociální fond).

Všechna práva vyhrazena - Město Hranice © 2024 | Změnit nastavení cookies